Fortsätt till huvudinnehåll

Nigeria först ut med digital centralbanksvaluta

Boomen för kryptovalutor har fått centralbanker över hela världen att titta på digitala centralbanksvalutor (CBDC). Drivkraften är förstås att centralbankerna att om fler börjar använda alternativa betalningsmedel så blir det svårare att driva en effektiva penningpolitik. Centralbankerna kommer inte på samma sätt kunna använda räntan som ett sätt att styra bankernas kreditgivning och därmed också konjunkturförloppet i god keynesiansk anda. Det blir också svårare att upprätthålla lagstiftning om penningtvätt och terrorfinansiering. Centralbankerna löper helt enkelt risken att tappa kontrollen.

Flertalet centralbanker undersöker förutsättningarna att ge ut egna digitala valutor och några har också har meddelat att det kommer att lansera något. Svenska riksbanken är en av de centralbanker som kommit längst med sitt projekt för eKrona, men allra först ut är centralbanken i Nigeria som redan 2021 lanserade den digitala valutan eNaira. Den digitala valutan är som många andra kryptovalutor baserad på en blockkedja, men centralbanken garanterar att den är helt konvertibel med den vanliga nairan. Redan 2007 lanserades i Kenya M-Pesa, men den stora skillnaden är att den inte var en valuta garanterad av centralbanken utan enbart ett överförbart saldo på prepaid konton hos mobiloperatörer. M-Pesa uppfyllde däremot många av de behov som man också vill lösa med eNaira, som enklare betalningar och överföringar.

Eftersom många människor i Nigeria är exkluderade från det vanliga bankväsendet så har social inkludering och tillgänglighet varit ett av motiven som gjorde att man satsade på en digital valuta. I mindre byar på landsbygden kan det vara långt bort till bankkontoren och ofta försörjer sig människor med jordbruk, vilket gör att de står utanför den penningsbaserade ekonomin. När jag själv besökt afrikanska byar så har det slagit mig att armodet ofta är mycket större för de som flyttat in till städerna i jakt på jobb, trots att de i statistiken får det mycket bättre än de som lever av att odla majs eller fiska på landsbygden. Genom att alla kan få tillgång till ett konto med sina eNaira via en app i mobiltelefonen så kommer flera att kunna omfattas av penningekonomin. På sikt är tanken att bistånd ska kunna betalas ut som en insättning direkt till kontot, istället för att skicka lastbilar med spannmål och andra förnödenheter. På så sätt kan man stimulera den lokala ekonomin genom att ge människor köpkraft och lokala företagare en möjlighet att möta dessa behov.

Spårbarheten av transaktionerna är också viktigt i ett land där korruptionen är hög. Det blir oerhört mycket svårare att dölja spåren efter sig när blockkedjor säkrare identiteten på varje transaktion. Transparensen är därför ett viktigt sätt att faktiskt få pengarna att nå fram till dem som de är avsedda för istället för att försnillas på vägen.

Efter drygt ett och halvt år är eNaira ingen dundersuccé, men en väldigt intressant satsning. Användningen är fortfarande liten, knappt en halv procent av alla transaktioner är baserade på eNaira. Till viss del förklaras det av mobiltäckningen är dålig och att informationen inte nått ut till avlägsna regioner. Världens centralbanker följer med stort intresse eNaira.

/Flit och sparsamhet!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga vägra index

Indexfonder är ett utmärkt sätt att få en bred exponering mot en marknad till en billig peng. För de flesta småsparare är det därför bättre att spara i indexfonder än att köpa aktier, men för den som vill få en bättre avkastning än index behöver man våga avvika från index. Jag använder själv indexfonder för att få exponering mot USA, Europa och tillväxtländer där jag själv valt att inte handla enskilda aktier från, men är övertygad att jag kan få bättre avkastningen än ett svenskt index genom att undvika surdegar i portföljen. Ett index är ett genomsnitt av de aktier som ingår i det. Det finns lite olika varianter som kapitalviktat eller likaviktat, index som exkluderar miljöbovar eller bara innehåller de absolut största bolagen. I varje index finns det därför bra och dåliga bolag. Några kommer att ligga under genomsnittet i risk och avkastning, medan andra kommer att ligga över. Kan man se till att välja bort dålig bolag och istället ha en högre andel bra bolag så kommer man över ti

Kriget i Ukraina

Invasionen i Ukraina är en oerhörd tragedi som på bara ett par dagar förvandlade människors vardagsliv till ett brinnande helvete. Omvärldens reaktioner har varit stark på att ryska stridsvagnar går till anfall mot europeisk storstäder, att otränade civila behöver skydda sina hem med vapen och att barnfamiljer behöver söka skydd mot flygbombningar i tunnelbanor och källare. Putin hade sannolikt kalkylerat med sanktioner och fördömanden, men underskattade omfattningen och enigheten i reaktionen från väst. Mediabevakningen och de upprörda känslor som den gett upphov till har till slut fått eftergivna länder som Frankrike och Tyskland att ge efter och till slut införa hårda sanktioner. Tyvärr har beroendet av rysk gas och olja gjort att man inte kan ta till den kraftfullaste sanktionen i form av att helt stänga av ryska banker från Swift. Nu blir det istället bara en par banker som stängs ute från internationella betalningar, vilket gör att man ändå kan betala för energin till andra ryska

Smugglaren på Gräskö

Brattsystemet infördes 1919 som ett sätt att hålla ner alkoholkonsumtionen. Systemet gick ut på att ransonera tillgången genom att alla inköp infördes i en motbok samtidigt som det etablerades ett monopol på försäljningen. Motboken var ett häfte med plats för stämplar, där inköpen skrevs in för att bevaka att ransonen inte överskreds. För att erhålla motbok måste man skriva en ansökan till vederbörande systembolag och blev då registrerad som kund om "särskilt hinder icke förelåg". Ransonen för spritdrycker var från början en eller två liter i månaden men ökades senare till normalt tre liter, och det var personens sociala status som avgjorde ransonens storlek. Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition styrde tilldelningen. Bara en av tio kvinnor hade motbok, och i de fallen de hade en var den tilldelade ransonen långt mindre än männens. Gifta kvinnor och hushållerskor kunde nekas med motiveringen att mannen i familjen hade motbok. Unga, ogifta män kom sällan i fråga oc