Fortsätt till huvudinnehåll

Investera som en österrikare

Investing in the Age of Democracy: Ten Lessons in Applied Austrian Economics är en bok skriven av den amerikanska investeraren och författaren Morten Arisson som kom ut 2012.

Boken är en introduktion till den österrikiska ekonomiska teorin och hur den kan tillämpas i investeringsbeslut. Spitznagel argumenterar för att österrikisk ekonomisk teori är särskilt relevant i dagens ekonomiska klimat och för att skapa en hållbar investeringsstrategi.

De tio lektionerna i boken inkluderar att fokusera på långsiktig kapitalbevarande som minimerar olika risker. Boken betonar också vikten av att förstå de stora cykliska rörelserna på finansmarknaderna, och hur man kan använda den österrikiska ekonomiska teorin för att förutsäga och utnyttja dessa rörelser.

  • Det viktigaste målet för investerare är att bevara kapitalet.
  • Att investera i reala tillgångar kan ge skydd mot inflation och finansiell turbulens.
  • Att undvika skuldsättning och kortsiktigt tänkande är viktigt för att uppnå en hållbar investeringsstrategi.
  • Det är viktigt att fokusera på att minimera förluster snarare än att maximera avkastningen.
  • Att förstå marknadens cykliska natur och att agera i enlighet med dessa cykler är viktigt för att uppnå en långsiktig investeringsframgång.
  • Det är viktigt att investera i bolag som har låg skuldsättning och starka balansräkningar.
  • Att undvika överdriven reglering och politisk inblandning kan bidra till att minska osäkerheten på finansmarknaderna.
  • Att fokusera på långsiktiga trender snarare än på kortsiktiga svängningar kan hjälpa investerare att undvika onödig risk.
  • Att vara beredd på stora marknadsnedgångar och finanskriser kan hjälpa investerare att undvika panik och göra bättre investeringsbeslut.
  • Att följa den österrikiska ekonomiska teorin kan hjälpa investerare att förstå marknadens funktion och agera på ett mer effektivt sätt.

    Boken är "Investing in the Age of Democracy" är en bra sammanfattning av hur den österikiska ekonomiska teorin kan användas för att skapa en långsiktig och hållbar investeringsstrategi. Rekommenderas för den som vill få en bättre grund att stå på som investerare.

    Flit och sparsamhet!

  • Kommentarer

    Populära inlägg i den här bloggen

    Våga vägra index

    Indexfonder är ett utmärkt sätt att få en bred exponering mot en marknad till en billig peng. För de flesta småsparare är det därför bättre att spara i indexfonder än att köpa aktier, men för den som vill få en bättre avkastning än index behöver man våga avvika från index. Jag använder själv indexfonder för att få exponering mot USA, Europa och tillväxtländer där jag själv valt att inte handla enskilda aktier från, men är övertygad att jag kan få bättre avkastningen än ett svenskt index genom att undvika surdegar i portföljen. Ett index är ett genomsnitt av de aktier som ingår i det. Det finns lite olika varianter som kapitalviktat eller likaviktat, index som exkluderar miljöbovar eller bara innehåller de absolut största bolagen. I varje index finns det därför bra och dåliga bolag. Några kommer att ligga under genomsnittet i risk och avkastning, medan andra kommer att ligga över. Kan man se till att välja bort dålig bolag och istället ha en högre andel bra bolag så kommer man över ti

    Kriget i Ukraina

    Invasionen i Ukraina är en oerhörd tragedi som på bara ett par dagar förvandlade människors vardagsliv till ett brinnande helvete. Omvärldens reaktioner har varit stark på att ryska stridsvagnar går till anfall mot europeisk storstäder, att otränade civila behöver skydda sina hem med vapen och att barnfamiljer behöver söka skydd mot flygbombningar i tunnelbanor och källare. Putin hade sannolikt kalkylerat med sanktioner och fördömanden, men underskattade omfattningen och enigheten i reaktionen från väst. Mediabevakningen och de upprörda känslor som den gett upphov till har till slut fått eftergivna länder som Frankrike och Tyskland att ge efter och till slut införa hårda sanktioner. Tyvärr har beroendet av rysk gas och olja gjort att man inte kan ta till den kraftfullaste sanktionen i form av att helt stänga av ryska banker från Swift. Nu blir det istället bara en par banker som stängs ute från internationella betalningar, vilket gör att man ändå kan betala för energin till andra ryska

    Smugglaren på Gräskö

    Brattsystemet infördes 1919 som ett sätt att hålla ner alkoholkonsumtionen. Systemet gick ut på att ransonera tillgången genom att alla inköp infördes i en motbok samtidigt som det etablerades ett monopol på försäljningen. Motboken var ett häfte med plats för stämplar, där inköpen skrevs in för att bevaka att ransonen inte överskreds. För att erhålla motbok måste man skriva en ansökan till vederbörande systembolag och blev då registrerad som kund om "särskilt hinder icke förelåg". Ransonen för spritdrycker var från början en eller två liter i månaden men ökades senare till normalt tre liter, och det var personens sociala status som avgjorde ransonens storlek. Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition styrde tilldelningen. Bara en av tio kvinnor hade motbok, och i de fallen de hade en var den tilldelade ransonen långt mindre än männens. Gifta kvinnor och hushållerskor kunde nekas med motiveringen att mannen i familjen hade motbok. Unga, ogifta män kom sällan i fråga oc