Fortsätt till huvudinnehåll

Ingves i lånekarusellen

Den österrikiska konjunkturteorin förklarar hur konjunkturen drivs av centralbankernas krediter. Svängningarna i konjunkturen orsakas av att centralbanken räntepolitik och statliga stimulanspaket, som gör att företag och hushåll fattar felaktiga investeringsbeslut. När de billiga krediterna sen dras tillbaka så leder felinvesteringarna till en recession med konkurser och arbetslöshet.

Ursprunget till den österrikiska konjunkturteorin kommer från Ludwig von Mises bok Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel som publicerades 1912. Tillsammans med sin elev Friedrich von Hayek vidarutvecklade Mises konjukturteorin fram till 30-talet. Bland annat bygger teorin på idéer om en naturlig ränta som kommer från den svenske ekonomen Knut Wicksell. Friedrich von Hayek delade 1974 på ekonomipriset till Nobels minne tillsammans med ingen annan än sin egen motsats Gunnar Myrdal. Det finns en anekdot om att båda hade tänkte att vägra ta emot priset tillsammans med den andre, även om jag inte vet vilken sanningshalt den har.

Konjekturcykeln inleds med att centralbanken stimulerar ekonomin med sänkta räntor. Låga räntor får företag och hushåll att vilja ta större lån för att investera, vilket på sikt driver upp tillgångspriserna på investeringsvaror. Aktier, fastigheter och så småningom också råvaror till utökad produktion ökar i pris. Så småningom ökar också priserna på konsumentvaror, varvid centralbanken brukar börja höja räntorna igen. Med högre räntor blir det svårare att räkna hem investeringarna. För låga räntor har också fått många att göra felaktiga investeringar som med högre räntor inte visar sig vara bärkraftiga längre. Recessionen blir därför en period där felaktiga investeringar korrigeras. Enligt Mises och Hayek finns det inte möjlighet att undvika denna jobbiga korrigering, utan mer stimulanser och långa räntor kommer bara att skjuta upp den och bygga upp större obalanser i ekonomin. Centralbanker och politiker bär alltså skulden till de kraftiga svängningarna i konjunkturen. I en ekonomi där räntan inte manipuleras så finns det en kontinuerlig omprövning av investeringsbeslut vilket leder till att konjunktursvängningarna blir mindre. Det finns alltid en pågående process där företag och jobb som inte längre är effektiva ersätts av andra. Försöker man av politska skäl att understöjda arbetstillfällen så skjuter man bara upp denna oundvikliga processen till en hög kostnad. Varningarna om zombieföretag som knappt gör vinst trots de låga räntorna och alla stimulanser är exempel på de obalanser som byggs upp och som kommer att få problem när ekonomin normaliseras.

För en investerare ger den österrikiska konjunkturteorin en god förståelse över vilka risker som finns när centralbankerna eldar på lånekarusellen. I den expansiva fasen med kraftiga stimulanser så kommer aktier och obligationer att ge bäst avkastning. Billiga krediter skapar inflation, vilket driver upp tillgångspriser. I slutet av tillväxtfasen är det därför realtillgångar och råvaror som kommer att vara bästa tillgångsslaget. Fastigheter, skog och mark, ädelmetaller som guld och silver, industrimetaller som koppar och nickel samt andra insatsvaror som olja kommer att vara bäst att äga under inflationsfasen. När centralbankerna börjar att strama åt igen med höjda räntor så är krediter bästa tillgången. Bankkonton, tidsbundna sparkonton och korta räntefonder kommer då att ge bäst avkastning.

Sen finanskrisen 2008 har vi levt i ett tillstånd av mer eller mindre permanenta stimulanser. Det är otäcka obalanser som har byggts upp, vilket kommer att leda till en rejäl krasch. För en investerare är det en svår avvägning hur länge som man ska följa den vanvettiga dansen runt guldkalven eller när man ska söka sig mot dörren. Centralbankerna har stora möjligheter att låta musiken fortgå länge, men bara så länge som förtroendet för dem finns kvar. Frågan är när de uppblåsta skuldnivåerna får investerarnas förtroende att svikta.

Flit och sparsamhet!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga vägra index

Indexfonder är ett utmärkt sätt att få en bred exponering mot en marknad till en billig peng. För de flesta småsparare är det därför bättre att spara i indexfonder än att köpa aktier, men för den som vill få en bättre avkastning än index behöver man våga avvika från index. Jag använder själv indexfonder för att få exponering mot USA, Europa och tillväxtländer där jag själv valt att inte handla enskilda aktier från, men är övertygad att jag kan få bättre avkastningen än ett svenskt index genom att undvika surdegar i portföljen. Ett index är ett genomsnitt av de aktier som ingår i det. Det finns lite olika varianter som kapitalviktat eller likaviktat, index som exkluderar miljöbovar eller bara innehåller de absolut största bolagen. I varje index finns det därför bra och dåliga bolag. Några kommer att ligga under genomsnittet i risk och avkastning, medan andra kommer att ligga över. Kan man se till att välja bort dålig bolag och istället ha en högre andel bra bolag så kommer man över ti

Kriget i Ukraina

Invasionen i Ukraina är en oerhörd tragedi som på bara ett par dagar förvandlade människors vardagsliv till ett brinnande helvete. Omvärldens reaktioner har varit stark på att ryska stridsvagnar går till anfall mot europeisk storstäder, att otränade civila behöver skydda sina hem med vapen och att barnfamiljer behöver söka skydd mot flygbombningar i tunnelbanor och källare. Putin hade sannolikt kalkylerat med sanktioner och fördömanden, men underskattade omfattningen och enigheten i reaktionen från väst. Mediabevakningen och de upprörda känslor som den gett upphov till har till slut fått eftergivna länder som Frankrike och Tyskland att ge efter och till slut införa hårda sanktioner. Tyvärr har beroendet av rysk gas och olja gjort att man inte kan ta till den kraftfullaste sanktionen i form av att helt stänga av ryska banker från Swift. Nu blir det istället bara en par banker som stängs ute från internationella betalningar, vilket gör att man ändå kan betala för energin till andra ryska

Smugglaren på Gräskö

Brattsystemet infördes 1919 som ett sätt att hålla ner alkoholkonsumtionen. Systemet gick ut på att ransonera tillgången genom att alla inköp infördes i en motbok samtidigt som det etablerades ett monopol på försäljningen. Motboken var ett häfte med plats för stämplar, där inköpen skrevs in för att bevaka att ransonen inte överskreds. För att erhålla motbok måste man skriva en ansökan till vederbörande systembolag och blev då registrerad som kund om "särskilt hinder icke förelåg". Ransonen för spritdrycker var från början en eller två liter i månaden men ökades senare till normalt tre liter, och det var personens sociala status som avgjorde ransonens storlek. Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition styrde tilldelningen. Bara en av tio kvinnor hade motbok, och i de fallen de hade en var den tilldelade ransonen långt mindre än männens. Gifta kvinnor och hushållerskor kunde nekas med motiveringen att mannen i familjen hade motbok. Unga, ogifta män kom sällan i fråga oc