Fortsätt till huvudinnehåll

Harry Brownes permanenta portfölj

Att försöka förutsäga marknaden är notoriskt svårt. Inom den österrikiska ekonomin brukar man dessutom tala om att det är omöjligt att förutsäga framtiden eftersom vi inte känner till vilka värderingar som marknadens aktörer kommer att ha i framtiden. Inte heller vet vi när en svart svan ska dyka upp. Vi står inför ett kunskapsproblem som gör att framtiden alltid kommer att vara osäker.

Ett sätt att hantera denna osäkerhet är att bygga en portfölj som ska hantera alla investeringsklimat. Den amerikanske investeringsrådigvaren Harry Browne föreslog i sin bok Fail-Safe Investing – A lifelong financial security in 30 minutes en portfölj som består av lika delar aktier, obligationer, kontanter och guld. Tanken vara att det alltid skulle finnas ett tillgångsslag som presterade bättre oavsett om det var tillväxt, inflation, deflation eller recession. Portföljen skulle vara så enkel att hantera att det bara krävdes 30 minuter per år för att hantera den. Utöver att vara verksam som investeringsrådgivare så var Harry Browne också aktiv som libertariansk debattör. Han var en produktiv författare och skribent, samt en frispråkig röst för guld istället för papperspengar. Två gånger ställde han dessutom upp som presidentkandidat för Libertarian Party och fick ungefär en halv procent av rösterna.

Trots att permanenta portföljen bara har 25% aktier, så har det visat sig att den avkastar hyfsat till en låg risk. Portföljen har historiskt gett så bra riskjusterad avkastning att det blivit en favoritportfölj hos en del populära finansbloggare. En stor del av styrkan är naturligtvis enkelheten i implementationen som kräver bara en årlig översyn för att återställa balansen mellan tillgångsklasserna. Guld är däremot en omdiskuterad tillgång och det är inte ens sannolikt det bästa skyddet mot inflation. Industriråvaror som koppar, fastigheter och skog har tydligare koppling till inflation än vad guldet har. Guldet har däremot sin poäng som försäkring när förtroende för papperspengarna utmanas på riktigt.

Men det är möjligt att en lång period av fallande räntor har bidragit till att både aktier och obligationer fått portföljen att avkasta väldigt bra, men när vinden vänder så kanske man inte kan förvänta sig lika mycket av kontanter och guld i avkastning. Att ersätta en del av guldet med aktier inom råvaruindustrin, fastigheter och skog kan vara ett sätt att öka aktiedelen och samtidigt behålla ett ben som går bra under inflation. På samma sätt kan kontantdelen minskas på bekostnad i defensiva aktier som läkemedel och livsmedel. Produkter som människor måste ha även när konjunkturen är dålig. På så sätt behåller man en del av det grundläggande tanken med permanenta portföljen, men ökar risken och den förväntade avkastningen.

Guld och kontanter har en viktig funktion som försäkring i händelse av kris. Under coronakrisen gick de flest tillgångsslag ner samtidigt och det var i princip bara kontanter behöll värdet. Sämre likvida tillgångar som företagsobligationer sjönk som en sten och återhämtade sig långsammare än aktier. Det finns därför alltid ett bra skäl att ha kontanter och eventuellt även lite guld i portföljen.

Flit och sparsamhet!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga vägra index

Indexfonder är ett utmärkt sätt att få en bred exponering mot en marknad till en billig peng. För de flesta småsparare är det därför bättre att spara i indexfonder än att köpa aktier, men för den som vill få en bättre avkastning än index behöver man våga avvika från index. Jag använder själv indexfonder för att få exponering mot USA, Europa och tillväxtländer där jag själv valt att inte handla enskilda aktier från, men är övertygad att jag kan få bättre avkastningen än ett svenskt index genom att undvika surdegar i portföljen. Ett index är ett genomsnitt av de aktier som ingår i det. Det finns lite olika varianter som kapitalviktat eller likaviktat, index som exkluderar miljöbovar eller bara innehåller de absolut största bolagen. I varje index finns det därför bra och dåliga bolag. Några kommer att ligga under genomsnittet i risk och avkastning, medan andra kommer att ligga över. Kan man se till att välja bort dålig bolag och istället ha en högre andel bra bolag så kommer man över ti

Kriget i Ukraina

Invasionen i Ukraina är en oerhörd tragedi som på bara ett par dagar förvandlade människors vardagsliv till ett brinnande helvete. Omvärldens reaktioner har varit stark på att ryska stridsvagnar går till anfall mot europeisk storstäder, att otränade civila behöver skydda sina hem med vapen och att barnfamiljer behöver söka skydd mot flygbombningar i tunnelbanor och källare. Putin hade sannolikt kalkylerat med sanktioner och fördömanden, men underskattade omfattningen och enigheten i reaktionen från väst. Mediabevakningen och de upprörda känslor som den gett upphov till har till slut fått eftergivna länder som Frankrike och Tyskland att ge efter och till slut införa hårda sanktioner. Tyvärr har beroendet av rysk gas och olja gjort att man inte kan ta till den kraftfullaste sanktionen i form av att helt stänga av ryska banker från Swift. Nu blir det istället bara en par banker som stängs ute från internationella betalningar, vilket gör att man ändå kan betala för energin till andra ryska

Smugglaren på Gräskö

Brattsystemet infördes 1919 som ett sätt att hålla ner alkoholkonsumtionen. Systemet gick ut på att ransonera tillgången genom att alla inköp infördes i en motbok samtidigt som det etablerades ett monopol på försäljningen. Motboken var ett häfte med plats för stämplar, där inköpen skrevs in för att bevaka att ransonen inte överskreds. För att erhålla motbok måste man skriva en ansökan till vederbörande systembolag och blev då registrerad som kund om "särskilt hinder icke förelåg". Ransonen för spritdrycker var från början en eller två liter i månaden men ökades senare till normalt tre liter, och det var personens sociala status som avgjorde ransonens storlek. Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition styrde tilldelningen. Bara en av tio kvinnor hade motbok, och i de fallen de hade en var den tilldelade ransonen långt mindre än männens. Gifta kvinnor och hushållerskor kunde nekas med motiveringen att mannen i familjen hade motbok. Unga, ogifta män kom sällan i fråga oc