Fortsätt till huvudinnehåll

Hårda smällar

Investerar man i riskfyllda tillgångar är det lätt att göra misstag, men den långsiktiga investeraren med en bred portfölj behöver bara få lite drygt hälften rätt för att det ändå ska bli ett positivt utfall. Ökar man oddsen för ett bra investeringsbeslut så ökar också avkastningen. Det är därför som det är viktigt att kontinuerligt utvärdera sina beslut och fundera över hur man kan bli bättre investerare. Under åren har jag fått ett par rejäla smällar som påverkat mina val.

I ett par år hade jag en portfölj med sex bolag som jag trodde stenhårt på. Bolagen var valda i olika branscher så jag tyckte ändå att jag hade bra riskspridning. Att volatiliteten var högre på en koncentrerade portfölj brydde jag mig inte så mycket om eftersom jag ändå inte skulle ta ut några pengar. Tvärtom var det lite roligt att det gick upp och ner kraftigt, när det ändå som jag egentligen brydde mig om var ett fjärran slutresultat. Jag hade ju valt några riktigt bra bolag som i långa loppet skulle slå börsen med råge.

  • Investor – ett antal bra storbolag till rabatt.
  • Hamp;M – konjukturstabil med billigt mode.
  • HQ Bank – Turbo på Stockholmsbörsens utveckling med trading, private banking och fondbolag.
  • Bioinvent – Forskningsbolag med fyra läkemedelskandidater.
  • JM – byggbehovet i Stockholm.
  • Ratos – Småbolagsexponering.

Smällarna i HQ Bank och Bioinvent kom plötsligt. När tradingskandalen briserade förlorade HQ Bank sin oktroj, vilket innebär att de inte fick fortsätta sin bankverksamhet. Aktien sjönk som en sten och jag insåg att det var lönlöst att hoppas på en vändning, vilket fick mig att sälja med brakförlust för att rädda lite av kvarvarande pengar. Förloppet var liknande för Bioinvent som är ett forskningsbolag inom biotech vilket var en het börstrend när jag ägde dem. Bolaget hade fyra läkemedelskandidater som var långt framme i studier, men fick bakslag på samtliga kandidater och år av forskning var förgäves. De begärde in mer pengar av aktieägarna och kursen sjönk med 90% inom några dagar. Jag tog förlusten och sålde mina aktier i Bioinvent för en spottstyver.

Snabba nedgångar är lättare att hantera än de utdragna nedgångsförlopp som jag hade i H&M och Ratos, där jag har suttit på innehaven hela resan. Jag tyckte hela tiden att det var bra bolag som bara blev billigare, trots att jag borde sett varningstecken länge. Det är till och med så att jag i vissa fall har köpt fler aktier när kursena fallit. Hade jag lyckats kliva av dessa bolag hade jag kunna lyfta resultatet i min portfölj rejält. Jag har många gånger funderat om jag kunde haft någon form av regler för när jag ska sälja innehav som underpresterar, men när jag har försökt med olika stopp loss så har det oftast bara resulterat i att jag säljer av bolag som svänger tillfälligt. Jag har åtmnistone kommit fram till att jag inte ska snitta ner mig utan att det är bättre att köpa en annan aktie istället. Min största brist som investerare att jag är riktigt usel på att veta när jag ska sälja och behöver jobba med en plan för när jag ska avsluta innehav.

Those who not rememeber the past are condemned to repeat it.
Benjamin Gramham - The intelligent investor.

Mina erfarenheter av dessa smällar fick mig att flytta tillbaka huvuddelen av mitt aktiesparande till en vanlig aktiedepå. Förlusterna i HQ Bank och Bioinvent skedde i en kapitalförsäkring utan möjlighet att dra av förlusterna, vilket gjorde att jag såg depån som en möjlighet att skydda mig från mina värsta misstag. Jag har forfarande huvuddelen av sparande i en vanlig depå och väljer att åtminstone lägga mer riskabla investeringar där. Den högre reavinstskatten ser jag som en försäkringspremie för mitt eget oförstånd. Idag använder jag ISK och Kapitalförsäkring främst för aktiefonder med har även mindre aktieinnehav i dem.

Jag har idag också betydligt fler innehav för att minska den enskilda bolagsrisken. Har som tumregel att inget bolag ska bli större än 10% av portföljen, men för att inte heller få för många småduttar så försöker jag hålla dem över 2%. Den nedre gränsen bryter jag mot i några innehav, men ser det som bevakningspositioner för att följa med bolagen innan jag fattar ett beslut om att skala upp eller ner.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga vägra index

Indexfonder är ett utmärkt sätt att få en bred exponering mot en marknad till en billig peng. För de flesta småsparare är det därför bättre att spara i indexfonder än att köpa aktier, men för den som vill få en bättre avkastning än index behöver man våga avvika från index. Jag använder själv indexfonder för att få exponering mot USA, Europa och tillväxtländer där jag själv valt att inte handla enskilda aktier från, men är övertygad att jag kan få bättre avkastningen än ett svenskt index genom att undvika surdegar i portföljen. Ett index är ett genomsnitt av de aktier som ingår i det. Det finns lite olika varianter som kapitalviktat eller likaviktat, index som exkluderar miljöbovar eller bara innehåller de absolut största bolagen. I varje index finns det därför bra och dåliga bolag. Några kommer att ligga under genomsnittet i risk och avkastning, medan andra kommer att ligga över. Kan man se till att välja bort dålig bolag och istället ha en högre andel bra bolag så kommer man över ti

Kriget i Ukraina

Invasionen i Ukraina är en oerhörd tragedi som på bara ett par dagar förvandlade människors vardagsliv till ett brinnande helvete. Omvärldens reaktioner har varit stark på att ryska stridsvagnar går till anfall mot europeisk storstäder, att otränade civila behöver skydda sina hem med vapen och att barnfamiljer behöver söka skydd mot flygbombningar i tunnelbanor och källare. Putin hade sannolikt kalkylerat med sanktioner och fördömanden, men underskattade omfattningen och enigheten i reaktionen från väst. Mediabevakningen och de upprörda känslor som den gett upphov till har till slut fått eftergivna länder som Frankrike och Tyskland att ge efter och till slut införa hårda sanktioner. Tyvärr har beroendet av rysk gas och olja gjort att man inte kan ta till den kraftfullaste sanktionen i form av att helt stänga av ryska banker från Swift. Nu blir det istället bara en par banker som stängs ute från internationella betalningar, vilket gör att man ändå kan betala för energin till andra ryska

Smugglaren på Gräskö

Brattsystemet infördes 1919 som ett sätt att hålla ner alkoholkonsumtionen. Systemet gick ut på att ransonera tillgången genom att alla inköp infördes i en motbok samtidigt som det etablerades ett monopol på försäljningen. Motboken var ett häfte med plats för stämplar, där inköpen skrevs in för att bevaka att ransonen inte överskreds. För att erhålla motbok måste man skriva en ansökan till vederbörande systembolag och blev då registrerad som kund om "särskilt hinder icke förelåg". Ransonen för spritdrycker var från början en eller två liter i månaden men ökades senare till normalt tre liter, och det var personens sociala status som avgjorde ransonens storlek. Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition styrde tilldelningen. Bara en av tio kvinnor hade motbok, och i de fallen de hade en var den tilldelade ransonen långt mindre än männens. Gifta kvinnor och hushållerskor kunde nekas med motiveringen att mannen i familjen hade motbok. Unga, ogifta män kom sällan i fråga oc