Fortsätt till huvudinnehåll

Den kinesiska krutdurken

Kina övergav planekonomin 1978 och har sedan dess haft en enorm tillväxt. På bara några decennier har ekonomin gått från jordbruk via billig industriproduktion till att nu konkurrera inom högteknologi. Samtidigt har miljoner människor lyfts från fattigdom på landsbygden till att bli en urban medelklass. I väst trodde man att den växande medelklassen skapa en politiskt förändringstryck. Francis Fukuyama blev berömd för sina förutsägelser om den liberal demokratin seger i spåren av att globalisering och marknadsekonomi bredde ut sig i världen, men hans förutsägelser har kommit på skam. Kommunistpartiet partiet har envist bitet sig fast vid makten och använder den nya tekniken och de växande ekonomiska musklerna för att sätta press på kritiska röster och andra intressen.

Situationen för minoritetsfolk är kanske det värsta exemplen på den bristande respekten för mänskliga rättigheter. Uigurerna i Xinjiang sätts i läger och omskolas under tvång till goda kinesiska medborgare. När H&M och Nike uttryckt oro för att det förekommit tvångsarbete vid produktionen av bomull så har de utsatts för organiserade bojkotter, vilket fått dem av backa från kritiken. Kritiska röster möts också med en otrolig brutalitet. Studentprotesterna i Hong Kong har slagits ner med kravallpoliser och terrorlagar. Oppositionella i utlandet har kidnappats och förts till Kina för att fängslas, som den i Sverige mycket uppmärksammade förläggaren Gui Minhai.

Informationsflödet kontrolleras med internetcensur och statlig propaganda. Ny teknik som ansiktsigenkänning används för övervakning och med social credit scoring medborgarnas som är illojala med systemet bestraffas genom att nekas tillträde till utbildningar, arbeten och till med nekas att köpa tågbiljetter. Lagstiftningen som tvingar kinesiska företag att bistå med underrättelseinhämtning har i Sverige och andra västländer lett till en kontrovers om hårdvaran för 5G-utrullningen. Tvisten har gått till svensk domstol och Kina har utövat påverkan på Ericsson vilket fått Börje Ekholm att aktivt lobba för de kinesiska intressena.

Territoriella anspråk över Taiwan och i Sydkinesiska sjön är också ett problem som skulle kunna eskalera till en militär konflikt. Kina ser fortfarande Taiwan som en utbrytarrepublik som snarast ska återbördas till hemlandet och gör regelbundet markeringar med militärövningar. Om bristen på halvledare varit stor som en följd av coronakrisen är det bara en mild bris av den situation som skulle uppstå med en militär konflikt med Taiwan. Många länder gör anspråk på den för sjöfarten viktiga Sydkinesiska sjön och med kinas allt starkare militära makt har spänningarna ökat markant. Australiens relation till Kina har blivit så dålig att det från regeringshåll öppet talas om risken för krig mellan länderna.

Kinas växande maktambitioner kommer så småningom att komma i konflikt med omvärlden. För inhemskt förtryck blundar gärna väst så länge som det bjuds på bra affärer, men Kinas ambitioner sträcker sig betydligt längre än så. Tids nog så kommer vi att hamna i en situation där vi måste ta konflikten och då kan det bli riktigt obehagligt. Som sparare är det naturligtvis lockande att ta del av Kinas tillväxt, men man måste vara medveten om bristen på mänskliga rättigheter och de politiska riskerna som finns. I vissa sammanhang hör man att Kina är stabilt, men det är bara en tidsfråga innan den kinesiska krutdurken smäller.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga vägra index

Indexfonder är ett utmärkt sätt att få en bred exponering mot en marknad till en billig peng. För de flesta småsparare är det därför bättre att spara i indexfonder än att köpa aktier, men för den som vill få en bättre avkastning än index behöver man våga avvika från index. Jag använder själv indexfonder för att få exponering mot USA, Europa och tillväxtländer där jag själv valt att inte handla enskilda aktier från, men är övertygad att jag kan få bättre avkastningen än ett svenskt index genom att undvika surdegar i portföljen. Ett index är ett genomsnitt av de aktier som ingår i det. Det finns lite olika varianter som kapitalviktat eller likaviktat, index som exkluderar miljöbovar eller bara innehåller de absolut största bolagen. I varje index finns det därför bra och dåliga bolag. Några kommer att ligga under genomsnittet i risk och avkastning, medan andra kommer att ligga över. Kan man se till att välja bort dålig bolag och istället ha en högre andel bra bolag så kommer man över ti

Kriget i Ukraina

Invasionen i Ukraina är en oerhörd tragedi som på bara ett par dagar förvandlade människors vardagsliv till ett brinnande helvete. Omvärldens reaktioner har varit stark på att ryska stridsvagnar går till anfall mot europeisk storstäder, att otränade civila behöver skydda sina hem med vapen och att barnfamiljer behöver söka skydd mot flygbombningar i tunnelbanor och källare. Putin hade sannolikt kalkylerat med sanktioner och fördömanden, men underskattade omfattningen och enigheten i reaktionen från väst. Mediabevakningen och de upprörda känslor som den gett upphov till har till slut fått eftergivna länder som Frankrike och Tyskland att ge efter och till slut införa hårda sanktioner. Tyvärr har beroendet av rysk gas och olja gjort att man inte kan ta till den kraftfullaste sanktionen i form av att helt stänga av ryska banker från Swift. Nu blir det istället bara en par banker som stängs ute från internationella betalningar, vilket gör att man ändå kan betala för energin till andra ryska

Smugglaren på Gräskö

Brattsystemet infördes 1919 som ett sätt att hålla ner alkoholkonsumtionen. Systemet gick ut på att ransonera tillgången genom att alla inköp infördes i en motbok samtidigt som det etablerades ett monopol på försäljningen. Motboken var ett häfte med plats för stämplar, där inköpen skrevs in för att bevaka att ransonen inte överskreds. För att erhålla motbok måste man skriva en ansökan till vederbörande systembolag och blev då registrerad som kund om "särskilt hinder icke förelåg". Ransonen för spritdrycker var från början en eller två liter i månaden men ökades senare till normalt tre liter, och det var personens sociala status som avgjorde ransonens storlek. Inkomst, kön, förmögenhet och samhällsposition styrde tilldelningen. Bara en av tio kvinnor hade motbok, och i de fallen de hade en var den tilldelade ransonen långt mindre än männens. Gifta kvinnor och hushållerskor kunde nekas med motiveringen att mannen i familjen hade motbok. Unga, ogifta män kom sällan i fråga oc